Met de hand gemaakt

Opvallend, maar niet te extravagant. Sierlijk, speels en toch solide. Met de hand gemaakt, maar terughoudend geprijsd. Markant van vorm, zonder in te boeten aan elegant draagcomfort. Het is deze combinatie van eigenschappen, die ontwerper Frans Zeegers voor zijn collectie zoekt. De verwerkingswijze van juwelen, in het bijzonder de briljanten is kenmerkend voor zijn atelier. Zijn ambachtelijk gemaakte juwelen gaan levenslang mee.

Om het exclusieve karakter te waarborgen gaat het atelier-Zeegers niet in zee met alle edelsmeden en juweliers. Slechts een uitgelezen groep, eruit springend in stijl, smaak, deskundigheid en uitstraling, is concessionaire van Zeegers juwelen.

meesterteken

Het meesterteken

Dit teken gemaakt door een stempelmaker en afgebeeld in een oppervlakte van slechts enkele vierkante millimeters. Het meesterteken is gedeponeerd bij de Nederlandse Waarborg te Gouda en voor goudsmeden verplicht om dit teken zelf in door hen vervaardigde voorwerpen bestaande uit edelmetaal zoals goud, zilver en platina sieraden achter te laten door het erin te slaan. De Waarborg heeft tevens het doel de aangeboden voorwerpen te keuren op gehalte en echtheid. Meestal gebeurd dit aan de binnenzijde van bv. een ring, armband of halssieraad, samen met het gehalte van het metaal.

Voor bijzondere voorwerpen is het mogelijk om meerdere stempels te laten slaan, zoals een jaar- en een kantoor teken. Theoretisch zou het mogelijk zijn om verloren en gestolen sieraden aan de hand van deze tekens bij de maker terug te bezorgen en deze kan bij een goede archivering de rechtsmatige eigenaar opsporen. Een juweel begint zijn leven als een idee in het hoofd van Frans zit, die er dan via schetsen een ontwerp van maakt.

Daarbij komt veel kijken. Mooi, harmonieus en “nieuw” is niet genoeg. Een juweel moet comfortabel en plezierig gedragen worden en de natuurlijke gratie van de draagster (of drager) accentueren. De constructie behoort stabiel te zijn, om levenslang mee te gaan en de edelstenen moeten stevig worden gezet, maar als het ware toch onzichtbaar.

Tenslotte moet het juweel (hoewel 100 % handwerk) voor een betaalbaar bedrag te maken zijn, dus ook over de uitvoering wordt langdurig nagedacht.